Strava podle čínské medicíny
U nás posuzujeme nutriční hodnoty potravin podle obsahu tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a podobně. Čínská medicína se zabývá pěti chutěmi, pěti energiemi a směrem pohybu potravin.
Pět chutí je přiřazeno k pěti prvkům a každá z nich účinkuje na určitý orgán.
Ostrá, pálivá chuť patří k elementu kov a má vliv na plíce a tlusté střevo.
Kyselá chuť patří ke dřevu a ovlivňuje játra se žlučníkem.
Hořká chuť souvisí s ohněm a působí na srdce a tenké střevo.
Slaná chuť je ve spojení s vodou, ovlivňuje ledviny a močový měchýř.
Sladká chuť patří zemi a působí na slezinu se žaludkem.
Vůbec neplatí zásada, že čím více, tím lépe, nýbrž - všeho s mírou. Cílem čínské filozofie je dosáhnout rovnováhy a vyhnout se extrémům. Pro zjednodušení bude dobře, když si zapamatujete toto:
Příliš velké množství slané potravy způsobuje houstnutí krve. Hořká chuť vede k vysychání pokožky a vypadávání ochlupení. Z pálivého se sice trochu hubne, pouze je potřebné myslet na to, že když to budete přehánět, šlachy se vám stáhnou a nehty budou vysychat. Když máte rádi kyselé, tak vám z toho tvrdne svalstvo, hrubne pokožka a objevují se vrásky. Pokud jíte příliš sladkého, budou vás z toho bolet kosti a začnou vám vypadávat vlasy.
Takže vyvážený jídelní lístek zdravého jedince by měl obsahovat vždy dvacet procent každé z pěti chutí. Jestliže máte některý orgán oslaben, měly by tomu odpovídat poměry chutí. Určit chuť některých potravin, jako jsou čokoláda, citrón, koření, káva anebo sůl, je jednoduché. Trošku těžší je to s masem, mlékem anebo obilninami. I ty mají svou chuť a podle tradiční čínské medicíny jsou rozděleny následovně:
Kyselá chuť - pšenice, slepice, kachna, tvaroh, kyselé mléko, jogurt, pomeranč, citrón, rybíz, angrešt, borůvka, ananas, kiwi, rebarbora, bílé víno.
Hořká chuť - žito, pohanka, jehněčí maso, ovčí a kozí sýry, grapefruit, hlávkový salát, artyčok, čekanka, červená řepa, růžičková kapusta, mák, majoránka, tymián, káva, černý a zelený čaj, červené víno, plzeňské pivo, horká voda.
Sladká chuť - proso, ječmen, rýže, hovězí maso, mléko, máslo, smetana, vejce, houby, meruňka, jablko, hruška, banán, hroznové víno, meloun, švestka, zelené fazole, mrkev, karfiól, salátová okurka, zelí, skořice, ořechy, dýně, semínka slunečnice, portské, likéry.
Ostrá chuť - oves, rýže, zvěřina, husa, krůta, králík, plísňové sýry, ředkvička, řeřicha, česnek, koření, kari, zázvor, šalvěj, mátový čaj, vysokoprocentní alkohol.
Slaná chuť - čočka, hrách, vepřové maso, uzené maso a uzeniny, parmezán, pstruh, losos, kapr, plody moře, minerální voda, studená voda.