12 bezpečných druhů ovoce a zeleniny

08.04.2012 08:36

 

Je v našem světě něco skutečně bezpečného? 
Následující potraviny, i když je koupíte v supermarketu a nebudou pocházet z biozemědělství, obsahují minimum pesticidů, takže je můžete s klidem konzumovat:

ananas, mango, kiwibanán
cibule, avokádo, vodní i ananasový meloun, chřest, lilek, mražený hrášek, zelí

(Jiná věc je ta, že byste měli dávat přednost ovoci a zelenině z našeho klimatického pásma.)

A teď z jiného soudku:

Volské oko, toast z celozrnného chleba a pomerančový džus - dobrá představa zdravé snídaně, není-liž pravda?
Kdepak! Najděte si na internetu informace o následujících potravinách, které ještě nedávno patřily k oblíbeným, ale které jsou dnes považovány za zdraví nebezpečné:

číslem 1 je celozrnný chléb - nezdravé zrnko pravdy :-) 

 pasterizované a homogenizované  mléko

 průmyslově vyrobená pomerančová šťáva (přečtěte si, co všechno obsahuje!) 

 sója - luštěnina, co spadla z piedestalu superzdravé potraviny - a vše z ní vyrobené (kromě fermentovaného sýra)

 rostlinné oleje 

Jestliže si myslíte, že vaříte zdravě, když používáte rostlinné oleje, tak jste na velkém omylu. Varem nad 80 stupňů se olej přepaluje a tvoří se v něm mnohem více škodlivých látek, než obsahují transmastné kyseliny. (Pro smažení je daleko lepší obyčejné sádlo našich předků, protože vydrží teplotu nad 150 stupňů.)
Čemu byste se ale měli vyhnout velkým obloukem, je řepkový olej. Semena řepky olejné se léta používají k výrobě olejů pro průmyslové využití a olej z nich vyrobený je toxický jak pro lidi, tak i pro zvířata. 

S údivem jsem se na této stránce dočetla
https://www.mojerama.cz/rama-roste-v-prirode/repkovy-olej-a-zdrava-vyziva/že řepkový olej je dokonce lepší než olivový a že dětem svědčí Rama, tj. margarín (!). Myslím, že jde o obrovské nedorozumění a že návrat k uměřeně konzumovaným čistým živočišným tukům - máslo, sádlo, slanina - by nám všem jen prospěl. 

Polynenasycené tuky jsou pro vaření a smažení nevhodné, protože tepelné zpracování jejich omega-6 kyseliny poškozuje. Jsou tak mnohem nebezpečnější pro vaše zdraví než živočišné tuky! 
Tato kategorie zahrnuje rostlinné oleje vyrobené z následujících surovin: 

  • kukuřice
  • sója
  • slunečnice
  • řepka

Podle nejnovějších zjištění panenský olivový olej by se neměl používat za tepla,  jenom ve studené kuchyni. Při vysoké teplotě se totiž modifikuje a už není pro naše tělo dobrý.
Úplně nejlepším a cenově dostupným tukem na vaření je kokosový olej (říkám to z vlastní zkušenosti), který tímto vřele doporučuji. Spoustu užitečných informací naleznete na internetu.

A vůbec, vyhýbejte se, jak nejvíce můžete, průmyslově vyrobeným potravinám. Dokud se výrobci neumoudří v honbě za ziskem, vraťte se ke kuchyni našich babiček. Bude to sice pracné a časově náročné, ale vaše tělo vám za to poděkuje.

Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode